Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Chișinău, 05.10.2022

Rezultatele remarcabile, performanța și inovația agricultorilor din Republica Moldova au fost premiate în cadrul celei de a treia ediție a Galei Fermierilor. Acest eveniment unic întrunește fermierii din țară, autoritățile responsabile și agenții economici, pentru a discuta despre provocările și soluțiile de dezvoltare în domeniul agriculturii, dar și noile oportunități de pe piața din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de către PRIAevents, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în parteneriat cu Kaufland Moldova.

Agricultura este cel mai important domeniu din economia Republicii Moldova și de buna ei funcționare depinde nu doar bunăstarea țării, dar și securitatea alimentară a societății. Organizarea și susținerea unor astfel de evenimente reprezintă o apreciere a rezultatelor obținute de fermieri în pofida provocărilor existente în acest domeniu.

O dinamică pozitivă poate fi remarcată în activitatea fermierilor din țară care continuă să se dezvolte și să integreze în munca lor inovații și soluții de optimizare, care le permite să obțină produse mai calitative, la costuri mai mici. De asemenea, modernizarea agriculturii și extinderea exportului pe alte piețe, le permite agricultorilor să creeze noi locuri de muncă, bine plătite, aici, acasă.

În discursul său din cadrul evenimentului, Oana Lungu, Directorul de Achiziții, Kaufland România și Moldova a remarcat progresele rapide pe care le face agricultura din Moldova, menționând că listarea produselor locale este o prioritate pentru companie.

„Gala Fermierilor din Republica Moldova este un eveniment benefic și pentru noi retailerii, dar și pentru furnizori, pentru că astfel se creează oportunități de noi parteneriate. Căutăm în mod activ furnizori noi, îmbunătățim sortimentul, pentru că suntem conștienți de faptul că clienții noștri se schimbă, astfel și preferințele lor se schimbă. Creștem permanent numărul furnizorilor, iar în fiecare portofoliu pe care ni-l prezintă, încercăm să căutăm oportunități noi. Vreau să vă spun că de fiecare dată vorbim cu mândrie despre tot ce este produs în Moldova”.

În cadrul evenimentului, fermieri moldoveni, alături de reprezentanții autorităților responsabile și mai mulți agenți economici, și-au dat întâlnire în cadrului unui panel de discuții. Subiectul de bază al acestor dezbateri a fost, “cum fermierii din Republica Moldova își pot crește afacerile?”.

După un bilanț al anului 2021 și o constatare a realităților din 2022, toți participanții la discuție au evidențiat provocările la care trebuie să facă față agricultura moldovenească și au încercat împreună să găsească soluții pe termen scurt, mediu și lung.

Kaufland continua să fie un partener de încredere pentru furnizorii și producătorii din Republica Moldova. În august 2020, Kaufland a lansat campania „Produs de acasă. Proaspăt din Moldova” care are drept scop susținerea și promovarea producătorilor locali.