Kaufland susține dezvoltarea a două servicii sociale noi în raionul Criuleni, în cadrul unui nou parteneriat demarat cu CCF/HHC Moldova

Chișinău, 08 martie 2017
  • Un centru maternal pentru găzduirea cuplurilor mamă-copil aflate în situații de risc social;
  • O creșă socială pentru copiii de la 4 luni la 3 ani din familii social vulnerabile.

Aceste 2 servicii vor fi deschise în 2018 și vor fi disponibile pentru mamele cu copii aflate în situații dificile.

Două servicii sociale comunitare noi, foarte necesare pentru a susține familiile vulnerabile și pentru a preveni separarea copilului de familie, vor fi create în urma unui parteneriat între Kaufland Moldova și CCF/HHC Moldova și cu suportul Autorităților Publice Locale (APL) din raionul Criuleni.

Reprezentanții companiei Kaufland au anunțat disponibilitatea de a susține financiar programele CCF/HHC Moldova. Astfel, pe lângă activitatea de bază, investitorii și-au manifestat interesul de a susține și proiecte sociale în țara noastră.

Odată cu deschiderea primelor magazine în municipiul Chișinău, vor fi create 1.000 de locuri de muncă, și totodată vor apărea primele rezultate ale proiectelor sociale, în spiritul responsabilității social-corporative.

Centrul maternal permite formarea, menținerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităților parentale. Este destinat cuplurilor mamă – copil, inclusiv sunt vizate gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină, care se află în situații dificile și riscă separarea copilului de familie. Este vorba de mame singure, mame minore, mame provenind din familii marginalizate, sărace, neacceptate de familie/parteneri, victime ale abuzului, mame fără un loc de trai etc. Aici găsesc refugiu, susținere psihologică, susținere socială și loc de trai gratuit pe un termen scurt și mediu (3-12 luni). Mamele minore pot sta în centrul maternal până la împlinirea majoratului, dacă există necesitatea.

Creșa socială este un serviciu de zi, având scopul de a preveni separarea copilului cu vârsta cuprinsă între 4 luni și 3 ani de mediul familial, prin asigurarea serviciilor de îngrijire şi educare, oferind posibilitate părinților să muncească pentru depășirea problemelor financiare și încurajând dezvoltarea independenței și fortificarea familiei.

De-a lungul celor 13 ani de activitate în domeniul reformei sistemului de protecție a copilului, organizația CCF/HHC Moldova a dezvoltat 5 creșe sociale, iar în 2012 a fost premiată de Fundația Austriacă ERSTE pentru inovații sociale – serviciul creșă. Totodată, acest serviciu dezvoltat de CCF/HHC a fost inclus în Compendiumul UNICEF ca practică de succes în susținerea copiilor de vârstă mică.

Din anul 2014, HHC România și Kaufland sunt parteneri strategici și au deschis împreună un Centru de Tranzit și Consiliere pentru tinerii care ies din sistemul instituționalizat din Baia Mare.

În 2016, CCF/HHC Moldova, alături de autoritățile locale din 21 de raioane ale țării, au inițiat procedura de evaluare și reîntoarcere în mediul familial (familiile biologice și extinse sau servicii de tip familie) a celor 117 copii din Centrul Republican de Reabilitare și Plasament aflat în Chișinău. Grație parteneriatului și acordului de colaborare semnat de CCF/HHC Moldova și APL Criuleni, s-a reușit rezolvarea cazurilor unor copii aflați în situații de risc, iar acum autoritățile sunt interesate pentru dezvoltarea serviciilor locale în susținerea copiilor și familiilor vulnerabile. Mai mult ca atât, cele două servicii care urmează să fie create de Kaufland și CCF/HHC, vor fi preluate și finanțate integral de autoritățile locale din Criuleni, pentru a fi puse la dispoziția locuitorilor din raion.

Liliana Rotaru, Președintele CCF/HHC Moldova susține: „Datorită acestui parteneriat trilateral, din primul an, zeci de familii vor rămâne împreună, își vor vedea copiii crescând, își vor putea găsi o slujbă, își vor schimba prezentul și viitorul. Acest lucru va face din Criuleni un oraș mai primitor și mai bun cu oamenii care au nevoie de ajutor. Kaufland are o prezență globală, dar asta nu-i împiedică să aibă grijă de o acțiune locală. Mulțumim pentru încredere și parteneriat!”.

Potrivit Raportului Național elaborat pentru ONU privind implementarea convenției cu privire la drepturile copilului, în anul 2014, peste 168.000 de copii din Republica Moldova au fost afectați de migrație, dintre care 62.811 de copii se aflau în evidența sistemului de asistență socială. Mai mult decât atât, pentru perioada aceluiași an, au fost înregistrate 290 de cazuri de abandon de copii la maternitate.

Anna Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland a declarat: „O societate se dezvoltă atunci când ne implicăm fiecare în binele comunității, dăruind susținere și grijă. Pentru Kaufland, responsabilitatea față de oameni este pe primul loc, iar angajamentul nostru este pe termen lung. Ne bucurăm că, prin acest program social, avem ocazia să schimbăm viețile mamelor și copiilor nevoiași în mai bine. Ca parte din comunitate, ne implicăm activ cu toate resursele, nu numai materiale, ci investind și timp și dedicare.

Contact