Prima mașină electrică pentru transportarea sângelui, oferită de Kaufland IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova

Chișinău, 09 februarie 2018

Cu sprijinul Kaufland și la inițiativa Asociației „Centrul Primului Ajutor” din Republica Moldova, IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova a primit în utilizare gratuită o mașină electrică, echipată cu containere frigorifice pentru transportarea sângelui.

Mașina a fost transmisă în beneficiul IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii de donație, la care a participat Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, conducerea instituției medicale, Anna-Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland, Iuliania Zaharia, directorul Asociației „Centrul Primului Ajutor” și publicul larg. 

Vehiculul electric E-Golf, în valoare de peste 600 mii lei, a fost oferit de Kaufland, la inițiativa Asociației „Centrul Primului Ajutor” (CPA) în beneficiul IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova. La rândul său, CPA a asigurat echiparea mașinii cu containere frigorifice pentru transportul de sânge.

Conform datelor statistice, doar pe parcursul anului 2017, în mediu pe fiecare zi, s-au transfuzat 42 de unități  de componente hematologice. Volumul total al transfuziilor de sânge, de diferit spectru, realizat pe parcursul anului precedent, s-a estimat la 4 tone și 36 kg. De asemenea, 361 de copii au beneficiat de plasmă și concentrat eritrocitar în situații dificile.

Departamentul Hematologie  din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sânge și derivate utilizate în scop curativ și în stări de urgențe medicale, de aceea dotarea instituției cu această autosanitară era vitală. Apreciem înalt implicarea Kaufland Moldova, este un model de responsabilitate socială, de care ar trebui să ia exemplu și alte companii private, pentru că doar unindu-ne eforturile vom putea asigura cu servicii medicale și sociale calitative cetățenilor noștri”, a menționat Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale.

De operativitatea cu care este transportat sângele depinde, în cele mai multe cazuri, salvarea pacienților.

Înzestrarea serviciului de sânge al Institutului cu o autosanitară specializată destinată transportării componentelor hematologice, care săptămânal ating în mediu volumul de peste 80 kg, este o excelentă investiție în serviciul de sânge, ceea ce asigură pacienților tratamentul necesar” a declarat Larisa Catrinici, directorul IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova.

Acest act de caritate devine un simbol al speranței pentru pacienții care au nevoie în mod prioritar de o transfuzie a sângelui. Sănătatea populației, privită la nivel general, dar și viața fiecărei persoane în parte, nu poate fi neglijată sau lăsată în voia sorții. Prin donarea acestei mașini ne asumăm un obiectiv major, cel de a fi aproape de necesitățile persoanelor, aflate în dificultate. Suntem conștienți că timpul este mult prea prețios, iar așteptarea este cel mai crud test pentru un pacient ce are nevoie de o transfuzie de sânge”, a menționat Anna-Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland.

Banca de sânge din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sânge și derivate utilizate în scop curativ nu doar în stări de urgențe medicale, dar și ca medicație prioritară în tratamentul mai multor categorii de pacienți, care suferă de hemopatii maligne.

Asociația „Centrul Primului Ajutor” se implică activ în proiecte de responsabilitate socială din diferite domenii cum ar fi asistență socială, protecția mediului înconjurător, eficiență energetică și resurse regenerabile.

Grija față de om și de mediu sunt prioritare pentru Kaufland. În acest sens, Kaufland susține o serie de proiecte speciale și proiecte de responsabilitate socială în Republica Moldova. Până în prezent, suportul Kaufland pentru aceste proiecte se cuantifică la suma de peste 300.000 de euro.

Timpul este unul dintre cei mai valoroși indicatori atunci când trebuie salvată o viață. Am informat compania Kaufland despre faptul că Banca de Sânge de pe lângă IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova nu dispune de un vehicul special pentru a transporta sânge. În acest context, Kaufland S.R.L. a decis să doneze Asociației „Centrul Primului Ajutor” din Republica Moldova o mașină electrică pentru transportarea sângelui, fapt ce ar ajuta la salvarea mai multor vieți”, a declarat Iuliania Zaharia, Asociația „Centrul Primului Ajutor”.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 80 mii de donări în fiecare an, iar 80 la sută dintre acestea sunt donări voluntare. Această cantitate de sânge este suficientă pentru 130 de mii de pacienți. O singură donare poate salva trei vieți.

Contact