13 agricultori au primit certificate GlobalGAP. Aceștia vor putea să-şi vândă producţia pe piaţa din UE și în magazinele Kaufland

Chișinău, 19 decembrie 2018

13 noi producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut astăzi certificatele GlobalGAP, care le vor permite să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) cu suportul Kaufland Moldova au asistat agricultorii în implementarea cerințelor GlobalGAP prin instruirea fermierilor și ghidarea pe tot parcursul ajustări procedurilor de producere la standarde internaționale.

Respectarea standardelor GlobalGAP constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE , iar mai nou și o cerință pentru a comercializa în rețeaua Kaufland care se extinde în Republica Moldova. Ținând cont de acest principiu, colaborarea cu producătorii autohtoni reprezintă o prioritate pentru Kaufland. În acest sens, compania asigură o atenție sporită dezvoltării de parteneriate echitabile cu producătorii locali.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și o abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GlobalGAP se referă la producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultură.  Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

Implementarea standardelor GlobalGAP în Republica Moldova a început în 2006, iar de atunci circa 30 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective. În anul curent, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost oferit certificatul GRASP, care este un standard adițional și voluntar al GlobalGAP, care confirmă că oamenii angajați în companie contează.

Contact