„Stop viteză la drum”. O nouă campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Chișinău, 18 August 2020

Kaufland Moldova, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Primăria municipiului Chișinău, au lansat o campanie de sensibilizare a opiniei publice și prevenire a accidentelor rutiere, cauzate de depășirea limitei de viteză: „Nu se va întâmpla cu mine. Sigur? Stop viteză la drum”. 

Prin intermediul acestei campanii care se va desfășura în perioada 19 august – 22 septembrie, Kaufland se alătură eforturilor de comunicare pe care le întreprind autoritățile pentru a responsabiliza conducătorii auto în trafic. În cadrul acesteia, vor fi difuzate o serie de mesaje de responsabilizare în spațiul public, la TV și în social media.  

Ne dorim să transmitem un mesaj - viața are prioritate, iar nerespectarea regulilor circulației rutiere poate avea urmări fatale. Siguranța în trafic este responsabilitatea tuturor. Prin acțiunile și genericul campaniei, ne propunem să sensibilizăm opinia publică și să creștem gradul de conștientizare printre conducătorii auto. Credem că ,,printr-o informare corectă și acțiuni comune, putem contribui la prevenția accidentelor rutiere, dar și la responsabilizarea șoferilor în trafic”, a menționat Cristina Aramă, PR Manager Kaufland Moldova

În cadrul campaniei „Stop Viteză la drum”, Kaufland Moldova s-a alăturat acțiunii de colectare de fonduri inițiată de Președintele Igor Dodon pentru procurarea apartamentului familiei șoferului de taxi care a decedat în urma gravului accident din centrul Capitalei provocat de o cursă ilegală de mașini. 

Nimic nu consolidează mai mult oamenii decât o problemă comună, îi unește și îi motivează la acțiuni, în momentul în care ei înțeleg că fără implicare, de la sine nimic nu poate fi soluționat. Problema accidentelor rutiere este pe agenda Ministerului Afacerilor Interne, dar și a țării, iar implicarea societății civile în soluționarea ei este enorm de importantă.

În acest context, vin cu un mesaj din numele echipei MAI, prin care îmi exprim aprecierea și susținerea inițiativei înaintate de Kaufland Moldova, prin care am acceptat să fim parteneri în această campanie, menită să transmită cetățenilor  Republicii Moldova mesaje care să-i motiveze să respecte regulile circulației rutiere, să se informeze mai mult despre riscuri, să opteze pentru viteză în activități sportive și alte procese care aduc rezultat, dar, nici într-un caz „Viteză la drum”, a menționat Pavel Voicu, Ministrul Afacerilor Interne a Republicii Moldova

Totodată, ținem să precizăm că Inspectoratul Național de Securitate Publică va desfășura o serie de acțiuni privind depistarea și documentarea conducătorilor auto ce depășesc limita de viteză. În acest sens, INSP recomandă șoferilor să respecte regulile de circulație rutieră și să nu pună în pericol viața și siguranța participanților la trafic.

Scopul nostru este să construim o capitală cu străzi sigure. Pe lângă acțiunile pe care le întreprindem ca autoritate publică, ne dorim să informăm și să educăm participanții la trafic. Siguranța la drum este o responsabilitate comună, atât a autorităților, cât și a conducătorilor auto și a pietonilor. Această campanie este binevenită, sperăm ca șoferii să fie receptivi la aceste mesaje pentru că viața și sănătatea sunt cel mai de preț lucru”, a subliniat Angela Cutasevici, Viceprimarul Municipiului Chișinău

În anul 2018, din cauza nerespectării regimului de viteză, s-au produs 836 de accidente rutiere, soldate cu 149 de decese, iar alte 993 de persoane au suferit diferite traumatisme. Pe parcursul anului 2019, din cauza depășirii limitei de viteză, neadaptarea vitezei la condițiile rutiere, condițiile meteo etc. s-au produs 688 de accidente rutiere, soldate cu 115 decese, iar alte 861 de persoane au suferit diferite traumatisme. Astfel, datorită intervenției organelor competente, cifrele sunt în descreștere, dar rămân a fi alarmante. 

În același timp, pe parcursul anului 2019, pentru depășirea vitezei de circulație, au fost întocmite 134.187 de procese-verbale. Au fost inițiate și cauze penale, în cazul a 326 de accidente rutiere, produse din cauza depășirii limitei de viteză, neadaptarea vitezei la condițiile rutiere, condițiile meteo etc.

În primele 7 luni ale anului 2020, Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP a realizat un șir de acțiuni pentru combaterea „curselor ilegale”. Astfel, pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră și manifestarea unui comportament agresiv, în baza articolului 2411 din Codul contravențional, au fost documentați deja 137 de conducători auto.

Respectarea regulilor circulației rutiere poate salva vieți.

Contact