„Singur Acasă” – proiect care promovează incluziunea socială prin artă a copiilor

Chișinău, 20 iulie 2021

Fenomenul emigrării este bine cunoscut pentru numeroase familii din Republica Moldova. În scopul susținererii incluziunii sociale a copiilor ai căror părinți au emigrat peste hotarele țării, Centrul de Teatru din Moldova sub patronajul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și cu susținerea Kaufland Moldova, organizează proiectul socio-cultural „Singur Acasă”.

Prin acest proiect ne dorim să sensibilizăm opinia publică privind acest fenomen destul de familiar din Republica Moldova. Ne propunem să le oferim copiilor posibilitatea de a socializa prin intermediul activităților artistice”, a menționat Alina Țurcanu, Președinta CTM.

Centrul De Teatru din Moldova, alături de Kaufland Moldova, încurajează dezvoltarea tinerilor prin activități culturale și abordarea subiectului migrației, pentru sensibilizarea publicului față de acest fenomen. 

Proiectul se va desfășura în 3 etape:

În prima etapă a fost organizat un concurs de eseuri pe subiectul emigrării. La activitate au participat copii și adolescenți din regiunea de nord a țării, din raionul Rîșcani. În urma concursului, au fost selectați 24 de tineri câștigători. 

Participanții ai căror eseuri au fost selectate au trecut în a doua etapă, participând la Laboratorul literar. În cadrul Laboratorului Literar s-au întâlnit cu personalități notorii din domeniul literaturii, dar și psihologi. 

În etapa finală, toată echipa proiectului va munci la realizarea unui spectacol dramatic - „Singur Acasă”. Proiectul se va încheia cu difuzarea unui film documentar, pentru a aduce în prim plan fenomenul emigrării și consecințele ei. 

Kaufland susține activ proiectele de dezvoltare artistică, culturală și educațională a copiilor și adolescenților, dar și contribuie la dezvoltarea economiei locale. Astfel, prin investițiile sale, compania creează noi locuri de muncă, bine plătite. Facem acest lucru, pentru a le oferi oamenilor din Republica Moldova o oportunitate de a munci acasă. Suntem ferm convinși că viitorul trebuie construit aici, acasă”, a menționat Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova

Conform raportului statistic anual, N.103, prezentat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2019,  numărul total al cazurilor de copii separați de părinți este de 36.817, ce constituie o situație socială îngrijorătoare, având repercusiuni asupra sănătății și intergrității familiilor din Republica Moldova.

Contact