Circa 32 de tone de alimente au ajuns la peste 2600 de persoane. Bilanțul Kaufland Moldova și Banca de Alimente

Chișinău, 20 septembrie

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations) a declarat 29 septembrie Ziua Mondială împotriva risipei alimentare. Potrivit FAO, anual, aproximativ o treime din producția alimentară globală destinată pentru consumul uman este pierdută sau irosită.

 

În acest context, Kaufland Moldova își reconfirmă angajamentul său în combaterea risipei alimentare, prin diverse acțiuni desfășurate la nivel național, fiind și primul retail partener al Băncii de Alimente. Acest proiect este destinat colectării, depozitării și distribuirii produselor alimentare scoase din circuitul comercial, către persoanele și familiile social-vulnerabile, organizații nonguvernamentale, cantine și centre sociale. 

„Fiind un retail care pune în circulație zilnic produse alimentare pe întreg lanțul de aprovizionare, până la consumatorul final, pentru noi, combaterea risipei alimentare este mai mult decât o prioritate, este o responsabilitate pe care ne-o asumăm. Pe lângă toate soluțiile pe care le-am implementat în operațiunile noastre de business, ne implicăm și susținem inițiative care pot genera schimbări spre bine în domeniul risipei alimentare, la nivel de societate. Suntem parteneri ai Băncii de Alimente încă din faza de testare în Republica Moldova și considerăm această soluție ca una eficientă în problema risipei alimentare. Pe această cale, lansăm o invitație mediului privitat de a se alătura acestui proiect.”, menționează Cristina Aramă, PR Manager Kaufland

În perioada martie – august 2021, în cadrul parteneriatului Banca de Alimente și Kaufland Moldova s-a reușit recuperarea a peste 32.505  kg de produse alimentare, în valoare de 900.000 MDL. Produsele au ajuns la circa 45 de organizații, care au susținut peste 2600 de beneficiari, pregătind peste 65.000 de porții de mâncare pentru persoanele nevoiașe.

Kaufland Moldova rămâne cel mai mare retailer donator la Banca de Alimente și un important promotor al demersului de prevenire a risipei. Rezultatele obținute împreună, după o scurtă perioadă au și un efect multiplicator: deoarece, au convins și alți procesatori de alimente să devină donatorii Băncii. Vom continua acest proces amplu, construind un model de reducere a risipei și foamei în Moldova”, a menționat Igor Belei, Președinte Banca de Alimente.

Totodată, pe tot parcursul anului, în special în perioadele când este o mai mare nevoie în comunitățile defavorizate, Kaufland a fost parte la o serie de acțiuni suplimentare de colectare și donare de produse. În cadrul acestor evenimente, compania a implicat și clienții, în sprijinirea persoanelor nevoiașe, dar și în conștientizarea problemei risipei alimentare și efectele pe care le are aceasta.

În septembrie 2020, Kaufland Moldova a devenit primul retail în cadrul Băncii de Alimente, care și-a asumat responsabilitatea de a fi un partener durabil și de încredere al noului proiect.

Despre Banca de Alimente din Republica Moldova

Băncile pentru Alimente sunt organizații non-profit, care colectează produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează. Obiectivul asumat al Băncilor este ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare.

Banca de Alimente este primul program național axat pe prevenirea risipei de alimente. Din iulie 2020, în cadrul acestuia au fost recuperate circa 95 de tone de alimente, ceea ce constituie după standardele FEBA circa 190 000 de porții de mâncare pentru beneficiarii serviciilor sociale.

 

Despre Kaufland Moldova

Responsabilitatea socială și dezvoltarea durabilă sunt parte a ADN-ului Kaufland, pe orice piață în care activăm. Ne asumăm angajamente față de oameni, comunități și mediu. Așa că, începând cu 2016, împreună cu organizațiile partenere, Kaufland a reușit să desfășoare în Republica Moldova o serie de proiecte de responsabilitate socială, în valoare totală de peste 18.000.000 MDL și continuă să se implice activ în comunitatea în care lucrează.

Contact