Campania de prevenire a risipei alimentare: 3.700 kg de produse au fost colectate într-o singură zi

Chișinău, 2 decembrie 2021

Pe 27 noiembrie, Kaufland Moldova, în parteneriat cu Banca de Alimente, a desfășurat cea de-a doua ediție a campaniei de colectare de alimente, în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Grație implicării și solidarizării a mii de clienți, au fost colectate circa 3700 kg de produse alimentare, care se vor transforma în 7400 de porții de mâncare caldă pentru beneficiarii mai multor ONG-uri, aziluri de bătrâni și servicii sociale din țară.

Acțiunea a avut loc în cadrul „Campaniei naționale de prevenire a risipei de alimente și a foametei”, care are drept scop sensibilizarea societății, agenților economici și autorităților publice, privind problema risipei alimentare. De asemenea, prin acest angajament, Kaufland Moldova vrea să inspire fiecare om, ca să adopte un comportament responsabil, salvând astfel tone de alimente și prevenind foamea.

Cu bucurie am constatat că mii de oameni rezonează cu angajamentul Băncii de Alimente: Prevenirea risipei de alimente și solidaritatea, care creează o rețetă bună, prin care putem să oferim un sprijin persoanelor aflate în dificultate. În acest context, le mulțumim donatorilor, voluntarilor și partenerului nostru Kaufland Moldova pentru implicarea valoroasă în cadrul campaniei”, Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente.

Colecta s-a desfăşurat în rețeaua de magazine Kaufland Moldova din Capitală, dar și în teritoriu (Bălți, Ungheni), unde s-au implicat peste 50 de voluntari, care au informat peste 9000 de cumpărători despre problema risipei de alimente și modalitățile de prevenire.

Milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în fiecare an, de cele mai multe ori sunt și alimente ce încă ar fi putut fi consumate. Combaterea risipei alimentare face parte din strategia noastră și este o responsabilitate pe care ne-o asumăm. Pe lângă toate soluțiile pe care le-am implementat în operațiunile noastre de business, ne implicăm și susținem inițiative care pot genera schimbări spre bine în domeniul risipei alimentare, la nivel de societate. Astfel, ne bucurăm că suntem  parteneri ai Băncii de Alimente încă din faza de testare în Republica Moldova și considerăm această soluție ca una eficientă în problema risipei alimentare”, a menționat Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova.

Precizăm că, pe 22 noiembrie, Kaufland Moldova a lansat prima campanie integrată anti-risipă alimentară – „Atenție Delicios”. Inițiativa este parte din strategia companiei, care își propune până în 2030 să reducă cu până 50% risipa alimentară din toate magazinele și să crească nivelul de conștientizare al acestui fenomen în rândul consumatorilor.

Gustul alimentelor este întodeauna mai important decât aspectul lor, chiar și atunci când nu au o formă perfectă, gustul fructelor și legumelor poate fi excelent. În toate magazinele Kaufland Moldova vor fi disponibile fructe și legume „imperfecte”, pe care le veți putea găsi la rafturile colantate cu mesajul - „Mai ieftin, dar la fel de gustos”.

Direcțiile prioritare de acțiune la nivelul companiei Kaufland sunt:

Reducem: de îndată ce produsele se apropie de data expirării, li se aplică o reducere treptată de preț. Acestea sunt apoi marcate clar și plasate corespunzător în magazine.

Evităm: datorită sistemelor complexe de gestionare a stocurilor și proceselor automate, produsele sunt achiziționate în cantitățile necesare. Astfel, se previn stocurile în exces, care ar ajunge la gunoi.

Educăm: ca parte a instruirii periodice obligatorii, angajații Kaufland Moldova dobândesc cunoștințele necesare despre reducerea pierderilor de produse, respectând totodată standardele de prospețime și igienă.

Utilizăm și recuperăm: implicarea în problemele comunității, alături de asociații neguvernamentale și Banca de Alimente, pentru a dona produsele care încă pot fi utilizate.

.