7 zile, 30 de muzicieni și 1800 de km prin țară. Retrospectiva expediției La La Play 2022

Chișinău, 27 iulie 2022

Timp de 7 zile, 30 de muzicieni au parcurs peste 2000 de km în 30 destinații splendide din țară, oferind celor 1800 de spectatori 700 de minute de muzică live. Aceasta sunt cifrele reprezentative a expediției „La La Play 2022”, desfășurată în perioada 8-17 iulie de Moldovan National Youth Orchestra, cu susținerea Kaufland Moldova. 

 Un proiect prin care muzica vorbește despre oameni și locurile Moldovei deja de 6 ani. Și când credeam, după ediția de anul trecut, că nu mai sunt idei și locuri de vizitat, ediția de anul acesta ne-a contrazis frumos. Am văzut atâția oameni buni care  au făcut rai la ei acasă în diverse locuri ale țării, ei sunt cei care contează mult și trebuie îmbrățișați. Un simplu exemplu - acum 3 ani, la Prutul de Jos exista doar o pensiune - acum sunt aproximativ 12, deci, se poate!”, a menționat Andriano Marian, fondatorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.

Cea de-a șasea ediție a expediției „La La Play” s-a desfășurat sub genericul „Cu drag pentru Moldova”, prin care și-a propus să promoveze peste 15 destinații turistice și mici afaceri locale.

De asemenea, au fost aduse în discuții subiecte ce țin de grija față de mediul înconujurător. Împreună cu echipa expediției și ghidați de coordonatorul național EU4Environment, Andrei Isac, a fost organizată o activitate de colectare a PETurilor, dozelor și sticlelor în preajma rîului Bîc. Ulterior, acestea au fost reciclate la aparatul de reciclare, amplasat în parcarea magazinului Kaufland Decebal din Chișinău.

 

În cadrul expediției, a fost adus tribut râurilor Nistru, Prut, Răut, Bîc prin concerte pe malurile acestor râuri pentru oamenii din împrejurimi. 

Peste 10000 de spectatori online au avut posibilitatea să fie alături de acești tineri talentați prin intermediul platformei Privesc.eu. 

De șase ani aducem muzica în locuri neconvenționale, descoperim țara și încurajăm afacerile locale, suntem alături și vedem evoluția tinerilor talente din orchestră. Toate aceste acțiuni din cadrul expediției „La La Play” se armonizează perfect cu genericul din acest an „Cu drag pentru Moldova” și ne bucurăm că rezultatele acestui proiect pot fi măsurate în timp. Ba mai mult, ne bucurăm că am reușit să aducem în vizor și subiecte sensibile ce țin de protecția mediului și reducerea consumului de plastic. Am demonstrat și de această dată că implicarea face diferența”, a menționat Cristina Aramă, PR Manager Kaufland Moldova.

 

Retrospectiva expediției „La La Play” 2022: 

#Ziua 1 – „Drum de Codru” din zona codrilor din centrul Moldovei: Casa olarului Zaharia Triboi; Conacul Mierii din Micleușeni, Agropensiunea „Vatra Dumeniului”.

# Ziua 2 – Vizită în extremul sud, în zona „Prutul de Jos”, Slobozia Mare, agropensiunea „Potcoava Verde”. De asemenea, echipa expediției au viztat pe parcurs alte pensiuni și zone de popas locale. 

# Ziua 3 –Membrii expediției au continuat cu explorarea zonei de Sud în localitățile Slobozia Mare, apoi în satul Pașcani. Au ajuns la Cahul, iar de aici au mers tocmai la Palanca, pe malul Nistrului, reușind să traversăm distanța de la Prut la Nistru. Vizita la Palanca a transmis un mesaj de solidaritate pentru localnicii care au ajutat refugiații din Ucraina.

# Ziua 4 – Toată echipa a mers în locul de unde izvorăște rîul Bîc, apoi au explorat zonele pitorești ale satului Temeleuți. Vizită la conacul Ciolac-Malski din Bahmut, monument de arhitectură, iar seara a fost încheiată cu un concert la Sipoteni, Călărași. 

# Ziua 5 - A debutat cu o vizită la conacul familiei Balioz din Ivancea. Au făcut un popas  la umbra stejarului lui Ștefan cel Mare din Cobîlea, apoi la Biserica "Schimbarea la Față a Maicii Domnului". Seara s-a încheiat cu un concert de muzică clasică pe malul Răutului, în satul Rogojeni.

# Ziua 6 - Evenimentul „Concert fără Pereche”, găzduit în curtea Muzeului Național de Istorie, a încununat ziua a 6-a a expediției. 

# Ziua 7 - A fost dedicată naturii. A fost organizată o activitate de colectare a deșeurilor din preajma râului Bîc. De asemenea, membrii orchestrei au oferit o surpriză muzicală angajaților și clienților din magazinul Kaufland Decebal din Chișinău. Seara s-a încheiat pe malul Nistrului, în satul Molovata, unde a fost organizat un concert de muzică electronică. 

# Ziua 8 – În ultima zi, a fost organizat un brunch la „Casa Sobarului” alături de echipa și partenerii expediției. Cea de a șasea expediție „La La Play” s-a încheiat cu un concert în aer liber la Casa Vinicola Luca - cea mai sustenabilă vinărie de Moldova.

 

Parteneri Generali: PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) și Kaufland Moldova #ImplicareaFaceDiferenta

Parteneri: Biroul de Cooperare al Elveției, Suedia, Fundația Est-Europeană, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Cercetării, Premier Energy Distribution. 

Parteneri Media: Diez, TV8, Privesc.eu.

 

Contact