În Republica Moldova a fost lansat primul eveniment de plogging – campania „Fugi de Plastic”

Chișinău, 22.02.2023

Alergătorii din Republica Moldova se vor implica activ în curățarea parcurilor și rezervațiilor naturale de plastic și alte gunoaie, promovând Ploggingul – o nouă ocupație în materie de fitness, denumirea căreia reprezintă o combinație dintre cuvântul jogging – „a alerga” în engleză – și „plocka upp” care în suedeză înseamnă a ridica. Ca antrenament, plogging-ul oferă variații în mișcările corpului prin aplecare, ghemuire și întindere la acțiunea principală de alergare, drumeții sau mers pe jos. Se estimează că aproximativ 2.000.000 de oameni fac plogging zilnic în 100 de țări, această ocupație fiind un lucru firesc la nivel global.

 

Un astfel de parteneriat pentru anul 2023 a fost inițiat între asociațiile obștești EcoDigital și RunMoldova, în cadrul proiectului „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC” cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici al GEF , implementat de PNUD Moldova.

 

Activitățile din cadrul parteneriatului „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC” sunt susținute de partenerul strategic al comunității alergătorilor din Moldova, Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului și de partenerii generali ai proiectului – Kaufland Moldova, asamblul rezițențial “Satul German” și vinăria Castel Mimi.

 

În carul acestei inițiative, comunitățile de alergători vor fi stimulate să renunțe la maxim la utilizarea plasticului în cadrul competițiilor și să promoveze prevenirea, reducerea sau colectarea plasticului.

 

Roman Bahnaru, președinte EcoDigital: „Prin acest proiect dorim să promovăm reducerea sau chiar renunțarea utilizării plasticului în cadrul evenimentelor sportive și vor promova Ploggingul prin sloganul “Fugi de PLASTIC/Fugi pentru sănătate” / “Run from PLASTIC/ Run for HEALTH”. Prin promovarea conceptului de Plogging vom interacționa în comun pentru a restabili sănătatea ecosistemului natural. Vor fi elaborate materiale informaționale și Ghid despre cum putem organiza evenimente cu zero plastic cu accent pe Refill (reumplere), care vor fi disponibile și accesibile pentru toți”.

 

Iulian Bercu, Președintele RunMoldova: “Alergarea îți oferă o plăcere deosebită când ești la natură, fie în parcuri, rezervații sau pur și simplu în afara orașului. În ultimii șapte ani, noi am alergat în zeci de locații din Republica Moldova și în fiecare kilometru am găsit zeci de obiecte de plastice, în special în rezervații naturale, care se presupune că sunt protejate. În acest an vom combina la maxim utilul cu plăcutul și în alergările noastre vom colecta plasticul întâlnit pentru a face mai curate locațiile unde ne antrenăm și organizăm competiții”.

 

Avem o țară cu locuri pitorești și e trist să vedem cum frumusețea naturii este sufocată de deșeuri din plastic. E o idee fantastică de motivat oamenii să facă mișcare în aer liber și să contribuie la curățarea parcurilor și pădurilor. Este o misiune care corespunde totalmente valorilor Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului”, a menționat Victoria Kriukova, directorul Asociației.

 

Prima alergare de grup din cadrul proiectului va avea loc în cel mai apropiat timp, după fiind organizate regulat în fiecare lună în diferite locații. Pentru sfârșitul lunii aprilie este preconizată o acțiune simultană în patru cele mai mari parcuri din Chișinău.

 

Pentru fiecare din competițiile organizate se va renunța la produse/ambalaje din plastic în favoarea paharelor reutilizabile, panglicilor de marcaj ecologice și alte acțiuni

 

Asociația Obștească EcoDigital (www.facebook.com/ecodigitalmoldova) a fost înfiinţată în anul 2017 și are drept scop desfăşurarea activităţilor de conştientizare şi educare a populaţiei și mediului de afaceri în vederea digitalizării economiei circulare. De către EcoDigital au fost implementate proiecte la nivel național de creare infrastructură de colectare electronice și baterii. Au fost organizate ateliere de informare cu privire la necesitatea reducerii impactului pe care îl are societatea asupra mediului, prin minimizarea utilizării produselor și resurselor.

 

Comunitatea RunMoldova ( https://www.facebook.com/groups/runmoldova ) a fost fondată în anul 2017. În această perioadă au fost organizate peste 20 de competiții și evenimente de alergare pe asfalt și teren accidentat(trailrun) în opt raioane ale Republicii Moldova. În anul curent, Run Moldova v-a organiza cinci competiții cu participare internațională, în special,  în Rezervația Naturală Orheiul Vechi, la Fetești (Rezervația Fetești și La Castel), Suruceni, Orhei, Bulboaca și Purcari.

 

Proiectul „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC”  este implementat de A.O. “EcoDigital” în parteneriat cu A.O. Run Moldova și A.O. Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului,

 A.O. Centrul de instruire și consultanță “E-CIRCULAR” și A.O. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Ambalaje din Moldova  în perioada noiembrie 2022 – noiembrie 2023 cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici al GEF , implementat de PNUD Moldova

Contact