Mii de copii din satul Jevreni și din localitățile din preajmă au acces la un spațiu pentru joacă și lectură, la traininguri și ateliere de creație gratuite

Chișinău, 27.06.2023

Asociația Obștească „The Moldova Project”, cu sprijinul companiei Kaufland Moldova, a deschis o nouă sală pentru joacă și lectură (ludotecă) pentru copiii din comunitate, implicit cei din familii social-vulnerabile.

 

Deschiderea oficială a avut loc în data de 25 iunie, ora 11:00, în satul Jevreni, raionul Criuleni. La eveniment au participat reprezentanții autorităților locale și partenerii, de asemenea au fost invitați toți copiii din localitate. Programul a inclus activități distractive pentru copii: animație, ateliere gastronomice, jocuri.

 

Ludoteca „Orășelul distracției” își are ușile deschise cinci zile în săptămână și oferă copiilor o gamă variată de oportunități pentru a petrece timpul liber: lectura unei cărți, jocuri de societate, jocuri în aer liber, ateliere de creație, vizionarea unui film, traininguri de abilitare profesională, de dezvoltare a deprinderilor de viață etc.

 

Pe o suprafață de 70 de metri pătrați este amenajat acest spațiu sigur, confortabil, dotat cu mobilierul, tehnica și recuzita necesară pentru activități educativ-interactive și ateliere de creație pentru copiii de toate vârstele. Adulții pot beneficia de consilieri și traininguri, care au scopul de a consolida relațiile armonioase în familie. În sală activează un pedagog social care oferă asistență educațională și psihologică.

 

„În zonele rurale este o mare criză de specialiști: profesori, educatori etc. Sala pentru joacă este extrem de necesară pentru ca adolescenții și copiii să aibă mai multe oportunități, să fie în grija unor adevărați specialiști, să urmeze exemple pozitive. Asociația „The Moldova Project” activează mai bine de doi ani în localitatea noastră și în tot acest răstimp am simțit ajutorul acestei echipe. Multe familii vulnerabile din satul nostru trec prin schimbări semnificative, crește rata de școlarizare, sunt semne vizibile de schimbare în bine.”

Igor Rotari, primarul satului Jevreni, raionul Criuleni

 

Activitățile de terapie pentru copii, pe lângă beneficiile directe asupra stării emoționale, oferă oportunitatea de a observa îndeaproape comportamentul și starea generală a copiilor beneficiari, de a identifica cazuri de abuz sau alte situații urgente, și de a interveni în timp util.

 

 

 

 

 

„Această sală este dotată cu jocuri, echipament sportiv și multe rechizite pentru activități educative și distractive. Vom asigura un mediu propice pentru dezvoltarea creativității, abilităților de comunicare și vom oferi un sprijin constant tuturor copiilor și adulților care au nevoie de ajutorul nostru. Ludoteca este un mediu prietenos și sigur pentru copii, iar activitatea de monitorizare ne permite să intervenim, la necesitate, pentru a preveni situațiile de risc precum abandonul, violența, orice formă de abuz.”

Victoria Morozov preşedinte A.O. „The Moldova Project”

Un partener de încredere a proiectelor sociale sustenabile este compania Kaufland Moldova, pentru care protecția copiilor, bunăstarea societății și dezvoltarea educației alternative în mediul rural sunt obiective importante, trasate în politica de responsabilitate socială corporativă.

 

De nenumărate ori ne-am convins că sustenabilitatea este cheia unui proiect social de succes, iată de ce, alături de The Moldova Project ne-am propus să le oferim copiilor, dar și părinților din satul Jevreni, o oază de pace și siguranță în mijlocul rutinei zilnice. Proiectul ne oferă șansa să fim în continuare aproape de comunitățile noastre, să investim în bunăstarea, educația și sănătatea celor mai mici membri ale lor”. Liuba Țobenco PR specialist „Kaufland Moldova”.

Ludoteca din Jevreni este a 15-a sală de acest fel deschisă de Asociația „The Moldova Project” în satele din Republica Moldova. Terapia prin joc sau ludoterapia are rol esențial în dezvoltarea capacităților cognitive și artistice. Pentru copiii din familiile defavorizate, unde se atestă multe carențe în educație și sprijin parental, ludoteca poate deveni singurul loc sigur, unde copilul trăiește emoții pozitive și învață cu plăcere.

 

În vara anului trecut asociația a deschis opt ludoteci în incinta sau în preajma centrelor de cazare a refugiaților din Ucraina. Aceste săli sunt dotate cu jocuri, cărți, toată recuzita necesară pentru activități de creație și nu doar. Ludotecile sunt deschise pentru toți copiii, indiferent de vârstă, rasă, statut social sau credință.

 

Pentru mai multe informații: 068388600

 

Despre A.O. „The Moldova Project”

https://www.youtube.com/watch?v=i9bCUK8hKtE&list=PLDAN5miRnhwZhP3lSY2JuJ4i-5SEyPu4j&index=7

https://www.themoldovaproject.org/

Despre ludoteci:

https://www.youtube.com/watch?v=OsLQv_1ECfA&list=PLDAN5miRnhwb6TPuNDCJJqNY6xKRDxWy-

Contact