Gala Hai Moldova: 5 școli premiate în cadrul proiectului de educație ecologică - Școala ECO

Chișinău, 04.06.2024

Pe 27 mai, Asociația Hai Moldova a organizat evenimentul de premiere a 5 instituții de învățământ participante în proiectul de Educație Ecologică și Implicare Civică - Școala ECO, realizat cu suportul Kaufland Moldova.

Pe parcursul anului școlar 2023-2024, elevii din cele cinci instituții au desfășurat diverse activități practice, conform unui curriculum de educație creat de Hai Moldova. Activitățile practice și educative, în cadrul proiectului au inclus: formarea grupurilor de inițiativă Patrula ECO, Festivalul Reciclării, Campanii de Colectare a Hârtiei pentru reciclare, Acțiuni de Salubrizare, Acțiuni de Plantare – Sădim Oxigen, activitate creativă - Arta Pământului, Campania de Cunoaștere a Arborilor în Școală.

Rezultatele Proiectului în Cifre:

·        5 Grupuri Patrula ECO formate

·        Peste 3000 de participanți

·        4500 kg de hârtie reciclate

·        5 campanii de curățenie organizate

·        Pete 2000 kg de deșeuri colectate din natură

·        Peste 4000 de copaci plantați de către Patrula ECO

·        5 campanii de cunoaștere a arborilor în școală

Proiectul s-a desfășurat sub forma unei competiții între instituțiile de învățământ, fiecare reușind să obțină Trofeul Școala ECO pentru performanțe deosebite și implicare exemplară. Instituțiile participante au fost:

·        Liceul Teoretic „Grigore Vieru”, comuna Băcioi

·        Complexul Educațional Cruzești, comuna Cruzești

·        Gimnaziul Ratuș, satul Ratuș

·        Liceul Teoretic „Litterarum”, orașul Codru

·        Liceul Teoretic „George Coșbuc”, municipiul Bălți

Programele de educație ecologică, precum Școala ECO, au un impact semnificativ și de durată asupra elevilor, oferindu-le nu doar cunoștințe teoretice, ci și oportunități de a învăța prin activități practice despre protecția mediului. Aceste experiențe contribuie esențial la dezvoltarea calităților de lideri și a unui spirit civic responsabil.” a declarat Nadejda Cebotari, Director Executiv al Asociației Hai Moldova.

Citat – Cristina Aramă PR Manager Kaufland Moldova

La eveniment au participat și Ministrul Mediului al Republicii Moldova, Sergiu Lazarencu, Ilie Leahu – Primar al comunei Băcioi, Violeta Crudu – Primar al comunei Cruzești, și Stelian Manic – Primar al orașului Codru.

Proiectul Școala ECO reprezintă o inițiativă ambițioasă de educație și implicare civică, destinată elevilor și tinerilor, realizată în colaborare cu instituțiile de învățământ. Acest program inovator urmărește să ofere tinerilor oportunități practice de a contribui la dezvoltarea unor comunități de elevi activi, care promovează protecția mediului, cetățenia activă și spiritul civic. Obiectivul final al proiectului este de a forma o generație de cetățeni responsabili și implicați la nivel local și național.

Această etapă a proiectului reprezintă doar începutul. Programul Școala ECO va continua, iar echipele Patrula ECO își vor continua activitatea în instituțiile lor, pregătind următoarea generație. Republica Moldova are nevoie de cetățeni informați și conștienți de problemele de mediu, pregătiți să se implice în rezolvarea acestora.

Acest proiect a fost posibil datorită susținerii financiare a rețelelor de Magazine Kaufland Moldova, cărora le mulțumim pentru această oportunitate de a realiza asemenea proiecte valoroase și de a pune fundamentul unei societăți informate, pro-active și responsabile cu privire la mediul înconjurător.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.500 de magazine în 8 țări, 148.000 de angajați și o rețea de 9 magazine în Republica Moldova. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Compania crede în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia. De aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații neguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.md

Contact