„Mai puțină risipă, mai mult bine!” A fost lansat Primul Ghid de prevenire a risipei de alimente din Republica Moldova

Chișinău, 09.01.2023

Mai puțină risipă, mai mult Bine pentru tine, pentru planetă pentru viitor" este titlul primului Ghid de prevenire a risipei de alimente în Republica Moldova realizat de Banca de Alimente cu sprijinul Kaufland Moldova. Primii care au avut ocazia să răsfoiască Ghidul au fost circa 100 de elevi și profesorii Școlii primare  „Grigore Vieru" din Mun. Chișinău care au participat la evenimentul de lansare.

 

În lunile octombrie-noiembrie, peste 1000 de elevi din toată țara au devenit ambasadorii campaniei „Mai puțină risipă, mai mult Bine”, participând la o serie de ateliere practice despre valorificarea alimentelor în fiecare familie, prezentări interactive, jocuri și surprize pentru micii participanți. La finalul campaniei a fost lansat și ghidul care îi va acompania în procesul de aplicare a experiențelor zero risipă de alimente. Acesta va fi distribuit în școlile unde s-au desfășurat activitățile de informare din cadrul campaniei.

 

„Prevenirea risipei de alimente începe din educația de calitate despre valorificarea produselor pe care le consumăm zi de zi, iar un viitor „zero-waste” pornește din accesul liber la informație pentru generația de mâine. Acest ghid pune în lumină subiectul global de prevenire a risipei de alimente într-un mod accesibil și captivant pentru micii cititori. Facem acest lucru pentru că sustenabilitatea se află la baza businessului modern, iar combaterea risipei alimentare este o prioritate în strategia Kaufland”, a menționat Cristina Aramă, PR Manger Kaufland Moldova.

 

Ghidul cuprinde:

-subiecte legate de fenomenul risipei de alimente, modalități de prevenire a acesteia, explicate într-un limbaj accesibil copiilor: risipă, foame, porționare, congelare, decongelare, citirea etichetelor, etc.

-rețete practice de la renumitul Chef Alexandru Comerzan,

- modele de scheme pentru meniuri săptămânale, care pot fi preluate cu ușurință de fiecare familie, precum și un spațiu destinat notării propriilor experiențe zero risipă.

 

Atât coperta, cât și interiorul ghidului au ilustrații originale, care completează subiectele, realizate de ilustratoarea Ivanka Costru.

 

„Ghidul încununează acțiunile de prevenire a risipei pe care le-am realizat împreună cu Kaufland Moldova în acest an. Schimbările mari încep cu obiceiuri mici, cotidiene, iar acestea se deprind mai ușor la o vârstă fragedă, când sunt parte din tradițiile familiei. Elemente generale, prezentate accesibil, dar și sfaturile practice referitoare la modul în care putem să ne schimbăm, treptat, comportamentul, aduc problematica risipei în experiențele firești legate de achiziția alimentelor, păstrarea și consumul acestora. Doar așa, pâinea cea de toate zilele va rămâne hrană pentru noi și pentru cei din jurul nostru și nu va fi transformată în gunoi”, a menționat, Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente.

 

Ghidul  poate accesat online aici pentru a fi utilizat de către fiecare familie care își propune să se alăture demersului zero risipă.

 

Menționăm că, pe 26 noiembrie, a fost desfășurată și marea colectă în cadrul Campaniei „Mai puțină risipă, mai mult bine”, unde au participat sute de clienți ai rețelei de magazine Kaufland. Astfel, implicarea face diferența, iar cele 3000 de kg de produse se vor transforma în prânzuri calde pentru persoanele nevoiașe.

 

Evenimentul de lansare a Ghidului face parte din Campania „Mai puțină risipă, mai mult bine”, desfășurată de Banca de Alimente cu sprijinul Kaufland Moldova,  în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău.

Contact