Locul alimentelor nu este la gunoi

Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite arată că aproximativ o treime din producția alimentară globală pentru consumul uman este pierdută sau irosită anual. Partea cea mai rea: în majoritatea cazurilor, aceste alimente încă pot fi consumate. Fructele și legumele ajung la gunoi deoarece sunt lovite sau nu se conformează idealului de frumusețe. Sau produsele sunt aruncate imediat ce ajung la data de expirare.

Noi ne dorim să oprim această risipă. Vrem să ne asigurăm că alimentele nu ajung la gunoi fără să fie nevoie și că primesc aprecierea pe care o merită. Și tu poți face asta!

Reducere

De îndată ce produsele se apropie de data expirării, le reducem prețul. Acestea sunt apoi marcate clar și plasate corespunzător în magazinele noastre.

Păstrăm liste de prețuri zilnice pentru legumele și fructele noastre. Acest lucru ne permite să ajustăm și să reducem prețurile, în funcție de perioada din zi.

Și pentru că avem produse vrac, poți cumpăra fructe și legume doar în cantitățile necesare

Evitare

Datorită sistemelor complexe de gestionare a stocurilor și proceselor automate, putem comanda doar cantitățile necesare. Astfel, prevenim stocurile în exces, care ar ajunge la gunoi.

În raioanele de brutărie, doar produsele standard sunt coapte cu puțin timp înainte de ora de închidere.

Prin intermediul sistemului de copiere, putem măsura mai bine risipa alimentară și coordona mai bine donațiile de alimente.

De asemenea, analizăm și ajustăm constant procesele noastre logistice. De exemplu, prin optimizarea paleților, prevenim distrugerea acestora și deteriorarea produselor.

Educare

Informarea este importantă pentru noi. Ca parte a instruirii periodice obligatorii, angajații noștri dobândesc cunoștințele necesare despre reducerea pierderilor de produse, respectând totodată standardele noastre de prospețime și igienă.

Utilizare și recuperare

Cooperăm cu Banca de Alimente by Diaconia pentru a dona alimentele care încă pot fi utilizate, în loc de a le arunca.

Mai multe despre colaborarea cu banca de alimente

Banca de Alimente

Donăm către Banca de Alimente by Diaconia produse alimentare care nu mai pot fi vândute, dar încă pot fi consumate. Acestea sunt apoi distribuite către persoane și familii social-vulnerabile, organizații neguvernamentale, cantine și centre sociale. Produsele sunt preluate din mai multe magazine Kaufland din Chișinău. Mai multe informații despre Banca de Alimente sunt disponibile aici: www.bancadealimente.md.


Ce poți face?

Evită aruncarea alimentelor prea devreme

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite, aproape 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate în fiecare an la nivel global. Cifra este și mai înspăimântătoare dacă ne gândim că aproape 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă din cauza foametei. Parțial, această risipă apare din cauza unei neînțelegeri: mulți oameni confundă data de expirare cu data de consum de preferință.

Diferența dintre data de expirare și data de consum de preferință

Doar data de expirare arată până când poate fi consumat un produs. Data de consum de preferință reprezintă doar o indicație a momentului până când un produs își păstrează proprietățile precum mirosul, aspectul sau consistența. De obicei, produsul este valabil mai mult timp după această dată.


Tips & tricks

Economisim alimentele împreună

Fără îndoială, risipa alimentară este un lucru rău. Partea bună este că fiecare dintre noi poate face ceva în privința aceasta. Sunt suficiente câteva trucuri simple, de zi cu zi, care permit o utilizare mult mai responsabilă a alimentelor.

De exemplu, nu este indicat să mergi la cumpărături atunci când îți este foame, deoarece vei avea tendința de a cumpăra mai multă mâncare decât este necesar. Așadar, cumpără întotdeauna în funcție de nevoile tale.

lista de cumparaturi, risipa alimentara

Lista de cumpărături

Înainte de a merge la cumpărături, gândește-te bine la ce dorești să mănânci sau să gătești în perioada următoare. Dacă ai o listă de cumpărături pregătită în avans, nu vei fi tentat să cumperi produse care nu îți trebuie.

frigider, risipa alimentara

Zonele reci din frigider

Locul în care depozităm mâncarea în frigider are un impact major asupra perioadei de valabilitate a acesteia. Alimentele perisabile, cum ar fi peștele, carnea sau cârnații, trebuie păstrate pe raftul cel mai de jos, deasupra compartimentului pentru legume și fructe. Iaurtul și brânza se păstrează cel mai bine pe rafturile din mijloc, iar conservele sau borcanele de murături stau cel mai bine pe raftul de sus. Temperatura blândă de pe ușa frigiderului este perfectă pentru lapte, ouă și unt. Nu în ultimul rând, locul cel mai potrivit pentru aproape toate fructele și legumele este compartimentul separat, dedicat lor.

legume, fructe, risipa alimentara

Cutia „A se consuma cu prioritate”

Cele mai simple idei au de cele mai multe ori cel mai mare efect. Și cea mai simplă metodă de a evita risipa alimentară este chiar să consumi alimentele înainte să expire. Tot ce trebuie să faci este să pui într-o cutie toate alimentele perisabile sau care se apropie de expirarea termenului de valabilitate. Această cutie îți va aminti ce alimente mai pot fi încă folosite în loc de a cheltui bani pentru a cumpăra altele.


Ghidul anti-risipă alimentară

Mai puțină risipă, mai mult Bine pentru tine, pentru planetă pentru viitor

În lunile octombrie-noiembrie 2022, peste 1000 de elevi din toată țara au devenit ambasadorii campaniei „Mai puțină risipă, mai mult Bine”, participând la o serie de ateliere practice despre valorificarea alimentelor în fiecare familie, prezentări interactive, jocuri și surprize pentru micii participanți. La finalul campaniei a fost lansat și ghidul care îi va acompania în procesul de aplicare a experiențelor zero risipă de alimente. Acesta va fi distribuit în școlile unde s-au desfășurat activitățile de informare din cadrul campaniei.

Ghidul cuprinde:

  • subiecte legate de fenomenul risipei de alimente, modalități de prevenire a acesteia, explicate într-un limbaj accesibil copiilor: risipă, foame, porționare, congelare, decongelare, citirea etichetelor, etc.
  • rețete practice de la renumitul Chef Alexandru Comerzan,
  • modele de scheme pentru meniuri săptămânale, care pot fi preluate cu ușurință de fiecare familie, precum și un spațiu destinat notării propriilor experiențe zero risipă.

Atât coperta, cât și interiorul ghidului au ilustrații originale, care completează subiectele, realizate de ilustratoarea Ivanka Costru.


Rețete „No-Waste”

Resturile sunt cele mai bune

Să gătești fără a produce resturi alimentare. Imposibil? Nicidecum. Atunci când gătești, există câteva modalități prin care poți evita risipa alimentară, pur și simplu prin utilizarea tuturor produselor. Poți afla cum să faci acest lucru cu ajutorul rețetelor noastre „No-Waste”. Lasă-te inspirat.

Reciclează resturile

Există desigur unele resturi alimentare care nu mai pot fi gătite. Dar nici acestea nu trebuie aruncate. Iată câteva idei de reciclare a resturilor alimentare care nu mai sunt comestibile.

zat cafea

Zațul de cafea

Cafeaua este o băutură preferată de mulți oameni. Aceasta generează mult zaț, care în mod normal ajunge la gunoi. Însă nu trebuie să se întâmple asta neapărat. Zațul de cafea este un fertilizator ideal pentru plante, în special pentru orhidee, trandafiri, hortensii, dar și pentru roșii. De asemenea, poate fi utilizat și pentru înfrumusețare, deoarece zațul de cafea este perfect pentru exfolierea feței.

cartof, cartofi, coji cartofi

Cojile de cartofi

Datorită conținutului ridicat de amidon, cojile de cartofi sunt ideale pentru curățarea oricărei suprafețe. Indiferent că este vorba despre murdăria de pe suprafețele din oțel inoxidabil sau de pete pe materialele de culoare deschisă ori de pe sticlă. Pur și simplu freacă partea umedă a cojii de suprafața pe care vrei să o cureți, apoi lustruiește cu o cârpă uscată.

avocado, miez, spalare, vopsire

Avocado

Avocado este cunoscut ca fiind foarte bogat în vitamine. Foarte puțini știu însă că sâmburele de avocado poate fi folosit ca vopsea naturală pentru țesături. Vopseaua se poate extrage dacă se fierb sâmburii uscați și zdrobiți în aproximativ 1 litru de apă. Cu cât sunt adăugați mai mulți sâmburi și sunt fierți mai mult timp, cu atât culoarea va fi mai intensă. Pentru vopsire, se așază țesătura umezită în zeama fierbinte și se lasă la înmuiat aproximativ o oră, apoi se lasă să se răcească și se stoarce.


Responsabilitate

Implicarea face diferența

Reciclare
Reciclare

Pentru a reduce treptat amprenta noastră ecologică, informăm angajații, definim măsuri și le oferim clienților noștri posibilitatea de a utiliza resursele în mod responsabil.

Produse eco
Produse eco

Pentru că ne pasă de oameni și de mediu, îți oferim o selecție în permanentă creștere de produse ecologice și ne implicăm în dezvoltarea agriculturii regionale.

Proteja-
rea climei
Protejarea climei

Nu doar vorbim despre protejarea climei, ci aducem și o contribuție relevantă prin măsuri specifice implementate la nivelul întregii companii. Află care sunt activitățile prin care luptăm împotriva schimbărilor climatice.