Investiții locale

Sprijim producătorii moldoveni și ne dorim să oferim soluții concrete pentru dezvoltarea acestora, promovând valoarea produselor locale și implicit susținând economia locală.

Program național

Susținem agricultura locală

Cu sprijinul nostru, la finalul anului 2018, 13 noi producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut certificatele GlobalGAP, care le permit să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole.

Susținem proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) ce asistă agricultorii în implementarea cerințelor GlobalGAP prin instruirea fermierilor și ghidarea pe tot parcursul ajustări procedurilor de producere la standarde internaționale.

Respectarea standardelor GlobalGAP constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE, iar mai nou și o cerință pentru a comercializa în rețeaua Kaufland, care se extinde în Republica Moldova. Ținând cont de acest principiu, colaborarea cu producătorii autohtoni reprezintă o prioritate pentru noi. În acest sens, asigurăm o atenție sporită dezvoltării de parteneriate echitabile cu producătorii locali.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și o abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.