Acțiuni împotriva poluării cu microplastic

Produse bevola

Cele mai mici particule de plastic ne poluează pe noi și mediul înconjurător fără să observăm – puțin mai mult în fiecare zi. De aceea, noi, cei de la Kaufland, ne asumăm responsabilitatea față de mediul înconjurător și deja ne desfășurăm activitatea fără microplastice în rețetele noastre ori de câte ori este posibil.

Obiectiv

Ce dorim să realizăm

Încă din 2013, ca parte a angajamentului de a acționa pentru o lume fără microplastic, ne-am asumat să evităm complet utilizarea particulelor de microplastic în produsele noastre marcă proprie din categoria cosmetice, îngrijire personală, detergenți și produse de curățare de uz casnic.

În 2020, ne-am extins angajamentul de a include polimeri suplimentari non-biodegradabili, complet sintetici. De exemplu, nu folosim microplastice și alți polimeri pur sintetici non-biodegradabili în formulele produselor cosmetice, precum și detergenții, agenții de curățare și agenții de curățare ai mărcilor noastre, cu condiția ca acest lucru să fie posibil din punct de vedere tehnologic și să nu implice restricții semnificative privind performanța sau siguranța produsului.1

Deoarece calitatea, funcționalitatea și siguranța produselor sunt de cea mai mare importanță pentru noi, unele articole pot fi convertite numai de îndată ce soluțiile alternative sunt dezvoltate pe piață. Prin urmare, lucrăm continuu cu furnizorii noștri pentru a putea oferi și mai mulți detergenți, agenți de curățare și produse cosmetice fără microplastic în viitor, prin ajustări adecvate ale rețetelor. 


Ce este microplasticul?

Definiția juridică a UE

UE definește din punct de vedere juridic microplasticele în Regulamentul REACH [Regulamentul (CE) nr. 1907/2006]. Rezumând acestea, definiția include microparticule sintetice non-biodegradabile, cu o dimensiune maximă de 5 mm, precum și microfibre cu o lungime maximă de 15 mm, care sunt solide și insolubile. 


Origine

Microplasticul - origine și utilizare

Diagrama care arata cum se formeaza microplasticele

Există două moduri de formare:

1. Microplasticele primare, de tip A, sunt substanțe produse industrial. Acestea sunt particule microplastice sau din alți polimeri sintetici care nu sunt biodegradabili, care sunt folosite în formulele produselor pentru a le oferi anumite proprietăți.

Acestea au un rol important în siguranța și performanța produselor cosmetice, a detergenților și a agenților de curățare, de exemplu:

  • o rezistență mai bună la apă (în cazul produselor pentru protecție solară);
  • un efect mai puternic de fixare (în cazul produselor pentru coafat);
  • un efect de evitare a formării de pete pe textile (în cazul detergenților);
  • un efect de respingere a murdăriei de pe suprafețe (în cazul detergenților pentru geamuri).

Pe de altă parte, microplasticele primare de tip B sunt generate doar în urma utilizării produsului, cum se întâmplă în cazul uzurii anvelopelor sau a fibrelor sintetice în timpul spălării.

2. Microplasticele secundare sunt produse atunci când piesele mai mari de plastic se degradează în mediul înconjurător. Exemple în acest sens sunt pungile de plastic care plutesc în mare sau plasele de pescuit care se uzează în timp din cauza vremii.

Angajamentul nostru

"Formula fără microplastic": promisiunea noastră actualizată și mai concisă

Mergem cu un pas dincolo de definiția UE pentru utilizarea logoului nostru "fără microplastic" și excludem alți polimeri pur sintetici care nu sunt biodegradabili3, care pot fi, de asemenea, dizolvați sau lichizi. Aceasta înseamnă că următoarele grupe de substanțe nu apar în produsele etichetate: poliamide, polietilenă, polietilen tereftalați, poliesteri, poliimide, polipropilene, poliuretani, poliacrilați (de exemplu, copolimeri acrilați, acrilați încrucișați, poliacrilați, carbomeri, polimetilmetacrilat, poliacrilamide), poliquaternium, polistiren, siliconi (de exemplu, meticonone, dimeticonol, alți siloxani și silani), PEG > 35, PPG >50, polivinili (de exemplu, polivinilpirolidone), acid polilactic.

Logo "Fara microplastic"

Datorită sigiliului "Formulă fără microplastice", puteți vedea dintr-o privire dacă microplasticele sunt parte sau nu dintr-unul dintre produsele noastre de marcă proprie atunci când faceți achiziția. Acest lucru poate fi găsit pe ambalajul sau eticheta de raft a produselor noastre. Logo-ul se referă la formularea produselor respective, nu la ambalaje sau suporturi, cum ar fi șervețele sau tampoane. 

Responsabilitate

Implicarea face diferența

Sigiliul GOTS
GOTS

Întrucât protecția mediului este importantă pentru noi, ne asumăm această obligație în deplină cunoștință de cauză. Ori de câte ori este posibil, folosim pentru textilele noastre bumbac bio, cu sigiliul GOTS (Global Organic Textile Standard).